תופעת הלונג קוביד – מהי, מהם התסמינים שלה וכיצד מטפלים?

בקרב חולים רבים הידבקות בנגיף הקורונה מלווה בתסמינים כגון קשיי נשימה, שיעול, אובדן חוש הטעם וחוש הריח, כאבי ראש ועוד, וחלק מהמחלימים אף ממשיכים לחוות את התסמינים שחוו או את חלקם גם תקופה ממושכת לאחר ההחלמה. מדובר בתופעה שנקראת “לונג קוביד”, ושנתיים לאחר התפרצות הנגיף בעולם, נראה כי היא לא ממש נדירה. מה צריך לדעת על הלונג קוביד, מהם התסמינים, והאם יש לזה טיפול?  

מהו לונג קוביד? 

תופעת הלונג קוביד (Long Covid), הנקראת גם “פוסט קורונה” או “קורונה מתמשכת”, היא תופעה המתבטאת בתסמינים ובהשלכות ארוכי טווח בקרב מחלימי קורונה. לא ניתן לקבוע בוודאות את ממדי התופעה, אך ההערכה היא שכ-10% מהמחלימים יחוו אחד או יותר מתסמיניה. מלונג קוביד עשויות לסבול יותר נשים ביחס לגברים, ונראה שיש קשר בין חומרת המחלה לבין התסמינים שנשארים לאחריה. כלומר, קיים סיכוי שאנשים שחלו באופן קשה בקורונה, ימשיכו לסבול מתסמינים גם לאחר ההחלמה, אך גם אנשים שעברו את המחלה ללא סימפטומים עשויים לחוות פוסט קורונה. חשוב לציין כי בשלב הלונג קוביד שלאחר ההחלמה ועל אף הופעת התסמינים, הקורונה איננה מידבקת.  

למה זה קורה? 

כיום עוד לא ברור לגמרי מהם הגורמים ללונג קוביד, ואחת ההשערות המובילות היא כי מדובר בשיבוש במערכת החיסון שגורם לתגובת דלקת כרונית. השערה אחרת שנבדקת היא שמערכת החיסון לא מצליחה להיפטר מנגיף הקורונה לגמרי, לכן הוא נשאר ברקמות הגוף ולפיכך מערכת החיסון תוקפת אותו כדי לחסל אותו. השערה נוספת מניחה כי מדובר בקרישי דם שנוצרו בשלבים ראשונים של המחלה אשר לא התפרקו, והם אחראיים על הופעת תסמינים שונים.    

מהם התסמינים ללונג קוביד? 

יש כמה תסמינים נפוצים שדווחו על ידי מחלימי קורונה, שחלקם מפריעים לתפקוד יומיומי ויכולים להימשך יותר מחודש, ובחלק מהמקרים אף למשך שלושה חודשים ויותר. בין התסמינים השכיחים ניתן למנות עייפות וחולשה, פגיעה בזיכרון וביכולת הקשב, כאבי שרירים ומפרקים, קוצר נשימה ופגיעה בחוש הטעם והריח. תסמינים נוספים המזוהים עם התופעה הם, בין היתר, נשירת שיער מוגברת, כאבי ראש, כאבים בחזה, דפיקות לב, סחרחורות, כאבי גרון וכאבי אוזניים, דיכאון וחרדה, שיבושים במחזור החודשי לנשים ועוד.  

איך מאבחנים? 

בעוד ניתן לאבחן הידבקות בנגיף הקורונה בעזרת בדיקות המטוש השונות, כמו בדיקות PCR או בדיקות קורונה מהירות, אבחון לונג קוביד יכול להיות מאתגר יותר משום שבדיקות המעבדה השונות לא תמיד יכולות להסביר את הופעת התסמינים. אם כן, חשוב שמי שחווה סימפטומים האופייניים לפוסט קורונה יפנה לרופא כדי לאבחן כי אכן מדובר בתופעה המדוברת, ושאין סיבה אחרת לתסמינים הללו, כדי להתאים טיפול הולם.    

דרכי הטיפול בלונג קוביד 

לאחר אבחנה של רופא כי אכן מדובר בפוסט קורונה, ניתן לפנות למרפאות ייעודיות שהוקמו על ידי קופות החולים שמטרתן לטפל בתופעה ותסמיניה. כיוון שכיום טיפול ספציפי לכך, במרפאות הללו מותאם טיפול לכל מחלים באופן אישי על ידי צוות מקצועי רב תחומי בהתאם לתסמינים של כל נבדק ונבדקת, כמו למשל שילוב של טיפול תרופתי, אימון ריח, פיזיותרפיה ועוד.  

לסיכום 

תסמיני הלונג קוביד יכולים ללוות לא מעט מחלימי קורונה, והחדשות הטובות הן שהם יכולים לחוות שיפור הדרגתי במצב ואף לקבל טיפול מותאם שיקל עליהם. בכל מקרה, חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה בכל מצב של הופעת תסמינים לאחר ההחלמה, כדי לשלול סיבות אחרות להופעתם ולספק אבחנה מדויקת לצורך המשך טיפול. 

אבל עוד לפני שמדברים על פוסט קורונה, נזכיר את החשיבות בביצוע בדיקות קורונה לבריאות שלנו ושל הסובבים אותנו. בין אם אתם מחלימים ובין אם לא, חשוב שתדעו כי הצורך בבדיקות בתקופה זו רלוונטי מאי פעם. מוזמנים ומוזמנות להזמין בדיקת קורונה אצלנו ב-AIDG, עם צוות מיומן ומקצועי ובמגוון מסלולים, וכן להזמין בדיקות קורונה לפני טיסה אם אתם מתכננים לטוס בקרוב. רק בריאות!