פטרת הציפורניים

אם הבחנתם בשינוי צורה או צבע בציפורני הרגל או היד, יכול להיות שנדבקתם בפטרת ציפורניים. לרוב, אין מדובר במחלה קשה אך, היא דורשת טיפול כדי לחסל את הפטרייה, למנוע זיהומים ולהחזיר את הציפורן למצבה הטבעי. איך אפשר לזהות פטרת בציפורניים, אילו סוגי פטרת קיימים, ואיזה טיפול ניתן כנגד פטרת?

כל התשובות במאמר שלפניכם.

מהי פטרת?

פטרת ציפורניים היא זיהום פטרייתי בציפורן הרגל או היד. פטריות משגשגות בתנאים של רטיבות, חושך, חום ולחות גבוהה. הפטריות נמצאות בעיקר בשטחים עם רטיבות ולחות גבוהה כמו מקלחות ובריכות ציבוריות, וההדבקה נעשית ברוב המקרים במגע של העור במשטח הנגוע בפטרייה.  

מהם התסמינים של פטרת?

בדרך כלל אפשר להבחין בכמה תסמינים:

ניתוק הציפורן מהעור איננו הפיך והציפורן לא תוכל להתחבר חזרה מרגע שנותקה אבל, ציפורן חדשה תוכל לגדול מבסיס הציפורן.

איך נדבקים בפטרת?

פטרת הינה זיהום שכיח שקל להידבק בו, אך קשה להימנע ממנו. פטרת בציפורניים מגיעה אל העור בדרכים שונות לרוב דרך מגע עם משטח מזוהם אך גם דרך האוויר:

לאחר שהפטרייה באה במגע עם העור/ציפורן וחודרת אל הגוף, היא משגשגת במקומות חמימים ורטובים בגוף כמו כפות הרגליים, הציפורניים ואזור המפשעה.

בהתאם לאבחון הפטרייה, מותאם הטיפול המתאים, שלרוב יהיה שימוש במשחות אנטי-פטרייתיות ובמקרים חמורים אף מתן סטרואידים.

האם עליי להיות מודאג אם אובחנתי כחיובי לפטרת הציפורניים?

אנשים שנדבקו בפטרת בציפורניים לעיתים קרובות מתלוננים על מראה לא אסתטי של הציפורן, אבל לא על כאבים או תופעות לוואי אחרות. זיהום פטרייתי אינו מסוכן בדרך כלל, אך אצל חלק מהאנשים ובטווח הרחוק, זיהום שלא טופל כראוי עלול להתפשט לפטרת בעור כף הרגל, ואצל אנשים מבוגרים או אנשים עם מחלות רקע, אף לזיהום חמור הדורש טיפול אנטיביוטי. ככלל, קשה מאוד להיפטר ולמגר פטרת ציפורניים ובדרך כלל התופעה לא ניתנת לריפוי מלא אלא לשליטה וצמצום התסמינים.

כיצד ניתן להקטין את הסיכון להידבק בפטרת?

איך מאבחנים זיהום בפטרת הציפורניים?

ניתן לאבחן פטרת באמצעות לקיחת דגימה של האזור הנגוע כדי לעשות תרבית במעבדה של הפטרייה, ולבחון האם היא משגשגת וכיצד. זמן התשובה לארוך ועומד על כ-21 יום.

בין שיטות הדיגום:

  • קשקשי עור – גירוד על ידי מסרק עור ואיסוף לתוך מבחנה
  • ציפורניים – גזירת ציפורניים , קילוף תחת הציפורן
  • שיער – איסוף השערה עם פינצטה מהקרקפת

לאחרונה הושקה בדיקת פטרת ייחודית שנעשית בשיטה מולקולרית (PCR), באמצעות ניתוח נתונים בתוכנה מבוססת בינה מלאכותית, ומספקת תוצאות תוך ימים ספורים בלבד. הבדיקה מאושרת על ידי משרד הבריאות ועומדת על אחוזי דיוק גבוהים במיוחד.

בכל מקרה, לקיחת הדגימה חשובה כדי לוודא שמדובר בזיהום פטרייתי ולא בזיהום אחר. חשוב לזכור שאבחון הפטרת על סמך הסתכלות בלבד איננה מספיקה, שכן ישנן מחלות זיהומיות אחרות בעלות תסמינים דומים.

אילו סוגי פטרת קיימים?

קיימים מספר סוגים של פטריות, הגורמים לסוגים שונים של מחלות:

פטרת מסוג קנדידה

קנדידה הינה פטרייה שנמצאת בגוף באופן טבעי, ומערכת החיסון שלנו שומרת על האיזון שלה כדי שלא תצא משליטה. כאשר מערכת החיסון נחלשת והאיזון מופר, הקנדידה מתפתחת ומגיעה למקומות שונים בגוף כמו לאזור הנרתיק אצל נשים, לעור ולציפורניים. לפטריית קנדידה יש מספר תסמינים אליהם חשוב לשים לב ולפנות לרופא לפי הצורך, בהם הפרשות וגינליות (במקרה של פטרייה וגינלית), תחושת גרד, התעבות של הציפורניים, גזים ונפיחות בבטן, כאבים ותחושת אי-נוחות בבטן, עייפות ותשישות.

בהתאם לאבחון הפטרייה, מותאם הטיפול המתאים, שלרוב יהיה שימוש במשחות אנטי-פטרייתיות ובמקרים חמורים אף מתן סטרואידים.

דרמטופיטים

דרמטופיטים הם פטריות שצומחות בעור והורסות אותו. הן חודרות לתאים המתים של העור, לשיער ולציפורניים ומעכלים את הקרטין – החלבון שאחראי ליצירת רקמות חדשות. לפטרת מסוג דרמטופיטים ישנם יותר מ-40 סוגי זנים, שאפשר לחלק לשלוש קבוצות עיקריות:

הטיפול בפטרת מסוג זה כולל משחה אנטי-פטרייתית או טיפול תרופתי.

פתוגנים פטרייתיים אחרים

משפחת הדרמטופיטים כוללת מספר סוגי פטרת, בהם פתוגנים פטרייתיים שעלולים להביא לפטרת בציפורניים ובאצבעות הרגליים. קיימים סוגים שונים של פתוגנים פטרייתיים הגורמים לשגשוג של סוגי פטריות בצורות ובמקומות שונים בגוף, לכן חשוב לאבחן אותם כדי להתאים את הטיפול לסוג הבעיה, שכן פתוגנים מסוגים שונים דורשים טיפול שונה.

עובשים שאינם דרמטופיטים

העובש הוא שם כולל לפטריות שבאות במגע עם משטחים ומתרבות באמצעות הצמחת קורים. כאשר העובש בא במגע עם העור, הוא יכול לגרום לתגובות דלקתיות ולזיהומים במערכות השונות של הגוף. ההשפעה של העובש תלויה בסוג העובש ובמצב הבריאותי של האדם. לרוב הזיהומים יהיו שטחיים או בשכבות החיצוניות של העור. המחלה השכיחה הנגרמת מזיהומים אלה הינה גזזת שמתבטאת בעיקר בין האצבעות, ברגליים, בקרקפת או בציפורניים. במקרים בהם הפטרייה הצליחה לחדור דרך העור אל הגוף, עלול להיגרם זיהום תת עורי ודלקתי.

פטרת: שיטות טיפול מומלצות

ישנם שלושה סוגי טיפולים לטיפול בפטרת בציפורניים:

טיפול מקומי

טיפול מקומי יכול להיעשות באמצעות מריחת הציפורניים בלק או משחה ייעודיים שבו חומרים אנטי-פטרייתיים. שיטה זו פחות נפוצה בשל יכולת החדירה המוגבלת של החומר האנטי-פטרייתי דרך הציפורן העבה, ובשל זמן הטיפול הארוך הנדרש. ניתן לשפר את יכולת החדירה של החומרים דרך הציפורן באמצעות שתי שיטות:

  • שיוף הציפורן בפצירה – מסייע בהפחתת העובי של הציפורן. צריך לשייף את כל חלקי הציפורן ובתדירות של כפעם בשבוע. חשוב לחטא את הפצירה לפני ולאחר השימוש כדי למנוע הדבקה חוזרת.
  • שימוש בתכשירים המכילים אוריאה – שימוש יומי בתכשירים אלה “מרככים” את הציפורן ומגדילים את יכולת החדירה דרכה.

טיפול מקומי כולל מריחת חומר נוגד פטריות על ציפורני הרגליים הנגועות בפטרת. חומרים אלו מגיעים בתצורת לק לדוגמא, לוסריל ובטרפן או ג’ל/קרם כמו אגיספור או אמטריקס.

טיפול סיסטמי

טיפול סיסטמי ניתן בד”כ בכדורים בבליעה ומגיע לאזיור הנגוע דרך מחזור הדם. כיום ישנן ארבע תרופות עיקריות לשימוש כנגד פטרת ובהן:

  • טרבינאפין (למיסיל) – הטיפול המקובל במקרים קשים. נוטלים אותה פעם ביום למשך שלושה חודשים, והיא בעלת מספר נמוך של תופעות לוואי. אנשים הנוטלים תרופה זו צריכים לבצע בדיקות דם באופן תדיר. אוכלוסיית הסיכון של תרופה זו הינה נשים בהיריון, אנשים עם בעיות בתפקוד הכבד או עם בעיות של צריכת אלכוהול מוגברת.
  • אינטראקונאזול (ספורנוקס) – טיפול הנמצא בשימוש יחסית נמוך, וניתן במקרים בהם טיפולים אחרים נכשלו או במקרים בהם הוא נמצא אפקטיבי לפטריות שנמצאו בבדיקת המעבדה.

טיפול בלייזר

טיפול חדשני המשתמש בקרני לייזר, אשר חודרות לשורש הציפורן והורגות את הפטריות שגרמו לזיהום. טיפול בלייזר נעשה בצורה בטוחה ולא מכאיבה ואינו גורם לנזק ברקמות הבריאות, מה שהופך אותו לטיפול יעיל לעומת תרופות או קרמים למיניהם. במהלך הטיפול, קרן הלייזר חודרת דרך הציפורן הנגועה, הורסת את הפטרייה והורגת אותה. לעיתים קרובות יש צורך בכמה טיפולים עד להחלמה מלאה.

לאחר הטיפול הציפורן חוזרת לגדול באופן טבעי, ותוך 5-4 חודשים מחלימה לחלוטין.

לסיכום

פטרת הינה זיהום פטרייתי הנגרם לרוב בשל חוסר היגיינה. הוא מתבטא בעיקר בשינוי המראה והמבנה של הציפורן, תחושת כאב מקומי ולעיתים תחושת גרד. קיימים מספר סוגי פטריות, בהם קנדידה, דרמטופיטים, עובשים או פתוגנים, שלכל אחד מהם התסמינים שלו ואופן הטיפול שלו, שלרוב יהיה מריחת משחות אנטי-פטרייתיות. במקרים מסוימים יומלץ על ידי הגורם המטפל על טיפול תרופתי או טיפול בלייזר כדי למגר את הפטרייה.