בדיקת pcr

מה זה וריאנט ואילו סוגי וריאנטים קיימים?

מאז פרצה מגפת הקורונה לחיינו, מונחים שמעולם לא הכרנו הפכו ליומיומיים ושגורים בפינו. וריאנט הוא מהמונחים שהפכו נפוצים ביותר בתקופה האחרונה, אבל מה זה אומר בדיוק, כיצד הווריאנטים השונים נוצרים ומהם המוכרים לנו כיום?  

מה זה וריאנט? 

וריאנט (Variant) הוא מונח בביולוגיה המתאר תת-סוג של מיקרואורגניזמים (כלומר, יצורים שניתן לראות רק בעזרת מיקרוסקופ). הווריאנט שונה מבחינה גנטית מהזן הראשי שלו, אך אינו שונה מספיק כדי להיחשב זן בפני עצמו. בהקשר של נגיף הקורונה, הווריאנטים שהתגלו הם למעשה גרסאות שונות לנגיף הקורונה, הנקרא 2SARS-CoV 

איך נוצר וריאנט? 

באופן טבעי, כל היצורים החיים משתנים במהלך הזמן ועוברים תהליך אבולוציה, התפשטות והתרבות בעולם. כך בדיוק פועל גם נגיף הקורונה. תהליך יצירת הווריאנט הוא בלתי נמנע: בכל פעם שנגיף מדביק אדם, הוא משכפל את החומר הגנטי שלו בתאי הגוף. בכל שכפול והעתקה כאלה יכולות ליפול גם טעויות. הטעויות הללו הן למעשה המוטציות. ככל הנגיף עובר בין אדם לאדם, כך גדל הסיכוי שהוא ייצור יותר ויותר וריאנטים, שעשויים להיכחד או להמשיך להתפשט. הווריאנטים של הקורונה מתגלים ע”י ריצוף גנטי של הנגיף מדגימות של מאומתים.  

הזנים השונים לקורונה נקראים על שם של אות באלפבית היווני, לפי הסדר שהם התגלו בעולם (אלפא α; דלתא Δ; אומיקרון O).  

הווריאנט הבריטי “אלפא”  

וריאנט “אלפא”, המכונה גם “הווריאנט הבריטי” משום שהוא התגלה לראשונה בבריטניה בנובמבר2020. בעת התפרצותו, הוא התפשט לעשרות רבות של מדינות והיה אחראי למקרים רבים של קורונה בעולם, ולרוב המוחלט של המקרים בבריטניה כבר בתחילת 2021. בשל השינוי הגנטי בחלבוני המעטפת של הזן, נמצא כי הוא מידבק ב-50% יותר מהווירוס שהתגלה בסין בתחילת המגפה. חיסוני פייזר ומודרנה לקורונה היו יעילים נגד וריאנט אלפא.  

הווריאנט ההודי “דלתא”  

הווריאנט ההודי, המכונה גם וריאנט “דלתא”, אותר לראשונה בהודו בסוף 2020, במאי 2021 הוא סווג כווריאנט מעורר דאגה (Variant of Concern – VOC), ותוך זמן קצר הפך לאחראי העיקרי על מקרי ההידבקות בקורונה בעולם, משום שהוא מידבק ב-40%  יותר מזן האלפא. יכולת ההדבקה המוגברת שלו נובעת מהשינוי הגנטי בחלבון המעטפת, הגורם לנגיף להיצמד חזק יותר לקולטנים בתאי גוף האדם. חלק מהחיסונים נגד קורונה היו יעילים במניעת תחלואה, אך פחות במניעת הדבקה.  

וריאנט האומיקרון 

אחרי זן הדלתא, החל להתפשט וריאנט האומיקרון במהירות ברחבי העולם. זן זה זוהה לראשונה בדרום אפריקה בתאריך 23 בנובמבר 2021. קצב התפשטותו גבוה מאוד יחסית, והוא מידבק פי 3 מאשר הזנים הקודמים. היקפי התחלואה אמנם רחבים מאוד בישראל ובעולם, אך כפי שנראה כעת הוא פחות אלים מהזנים שקדמו לו. 

האם התסמינים של אומיקרון שונים מהווריאנטים האחרים? 

התסמינים הבולטים ביותר של האומיקרון הם עייפות, כאב גרון, כאב ראש, נזלת ושיעול יבש. חלק מהחולים סובלים גם מהתסמינים הקלאסיים לקורונה, כמו חום גבוה, אובדן חוש טעם וריח ושיעול. יש כאלה המדווחים גם על כאבי גב תחתון, שיעול יבש, גודש באף וגרון כואב או מגרד. אם כן, אף על פי כי הוא פחות אלים (אך יותר מדבק), נראה כי יש לזן האומיקרון ולווריאנטים הקודמים ישנם תסמינים משותפים.  

האם ניתן לטוס לחו”ל בתקופת האומיקרון? 

נכון לכתיבת שורות אלו, ניתן לצאת מישראל בטיסה לכל מדינות העולם, ובתנאי שהן מקבלות תיירים ממדינות אחרות. חשוב לזכור כי לכל מדינה יש מדיניות קורונה וכניסת תיירים שונה, ויש להתעדכן בהנחיות לפני ההגעה למדינה.  

לסיכום 

בשנתיים האחרונות התוודעו למספר וריאנטים של נגיף הקורונה, שהביאו לגלי תחלואה ברחבי העולם. לכל וריאנט תכונות, יכולת הדבקה ויעילות חיסון שונות ממשנהו, מה שמביא לדרכי התמודדות שונות וליצירת הגבלות שונות בהתאם למצב. אחד הכלים בהתמודדות מול המגפה על כל הזנים שלה היא ביצוע בדיקות קורונה, המאפשרות לאתר חולים ולקטוע שרשראות הדבקה, ובכך לצמצם את התחלואה. AIDG מציעה נקודות דיגום בפריסה ארצית , לבדיקות קורונה PCR או אנטיגן מוסדית, ומאפשרת לקבל תוצאות מהירות, אמינות ובאישור משרד הבריאות.