פייק ניוז קורונה

התמודדות עם לחץ קורונה: המדריך המלא

משבר הקורונה העולמי פרץ לחיינו בשלהי 2019, ושינה את המציאות שלנו באופן משמעותי. יש אנשים שמצליחים לשים בצד את הפחד ואת הפייק ניוז שמשתולל ברשתות החברתיות, ומצליחים לעקוב אחר ההנחיות. מנגד, רבים אחרים סובלים מלחץ וסטרס בעקבות התקופה – גם בשל החשש מהידבקות בחיידק וגם מתוך חשש מפני פגיעה כלכלית. חשוב להבין שזה לא חייב להיות מצב קליני קשה של חרדה, הסתגרות ואפילו דיכאון. גם לחץ מינורי קבוע או התקפי חרדה קלים בצל המשבר עשויים להשפיע לא מעט על הנפש ולגרום לנזק בטווח הרחוק. בוודאי שאין צורך להשלים עם זה ואם ניגשים לנושא מתוך מודעות ורצון להתגבר, בהחלט אפשר לראות תוצאות בשטח. אז איך אפשר להתגבר על הלחץ של תקופת הקורונה?

איך להתגבר על החרדה?

זוהי שאלה גדולה וכללית, והדבר הראשון שצריך לעשות הוא ליצור הפרדה. אם מדובר בחרדה קשה, כזו שפוגעת באופן משמעותי בשגרת החיים ובמערכות היחסים של האדם, בוודאי כזו המלווה בדיכאון, חשוב לגשת בהקדם לייעוץ פסיכולוגי מקצועי. עם זאת, הרבה מאד מהמקרים הם לא כאלו, ולחץ יכול לבוא לידי ביטוי בהרבה מאד דרכים. יש שיחוו אותו רק בסיטואציות מסוימות (למשל בעת נסיעה לחו״ל או בזמן צפייה בטלוויזיה בחדשות העוסקות בקורונה), אחרים יחוו לחץ תמידי קבוע בתדירות נמוכה יחסית שמצטבר ועשוי להתפרץ. רבים יגידו לעצמם שזה לא כיף אבל נסבל ושצריך ללמוד לחיות עם זה.

חשוב לדעת שהמשמעות של ״לחיות עם זה״ היא לא לקבל את המצב כמו שהוא ולקוות שיהיה בסדר, אלא להכיר את הבעיה לעומק ולרכוש כלים ודפוסי מחשבה שיעזרו להקל עליה. למעשה, באמצעות שימוש בטכניקות שונות להפחתת לחץ, ניתן להגיע למצב שבו הוא כבר לא מנהל אותנו, מופיע לעיתים נדירות, וגם כשהוא מופיע הוא מגיע בעוצמות נמוכות ואנו יודעים להתמודד איתו הרבה יותר טוב. בואו נדבר על כמה פעולות להסחת הדעת שניתן לבצע בכל פעם שמרגישים שהנפש מעט סוערת.

להתמודד עם לחץ: אלה הפעולות שאפשר לעשות להסחת דעת

אז לפני שנדבר על טכניקות מומלצות להתמודדות לחץ, בואו נדבר על הכלי החשוב ביותר שעומד לרשותכם לטובת המשימה – המוח שלכם. בבסיס הרעיון של התמודדות עם לחץ נמצאות בסופו של דבר המחשבות שלנו. זוהי מחשבה כלשהי שגורמת לגוף שלנו להגיב בצורה מסוימת ויוצרת אצלנו את הלחץ והחרדה בכל פעם מחדש. זה יכול להיות רגע כלשהו בעבודה ליד אדם שלא עוטה מסיכה, או כניסה למקום הומה אדם, אבל בעצם עשוי לקרות בכל שלב של היום. בגלל זה, עוד הרבה לפני שנדבר הטכניקות להתמודדות עם לחץ, חשוב להבין שניתן לגייס לטובתנו הסחות דעת כאלו ואחרות שיכולות באופן מהיר ומיידי להעביר את המחשבה שלנו למקום אחר ולשכך בצורה יעילה את הלחץ.

  • צפו בסרטים וטלוויזיה – זה לא שאנחנו ממליצים להתמודד עם מתח בעזרת מסכים, אבל ברגעים מסוימים, אם מחשבה לא טובה שמביאה איתה לחץ תוקפת, אפשר בהחלט וגם כדאי לצפות או להאזין למשהו כדי להסיח את הדעת.

 

  • צאו לריצה – או עשו כל אימון כושר אחר. נסו להתמקד במחשבה בנשימות שלכם ובביצוע התרגילים כראוי. תראו שעם הזמן המחשבות הבאות שיבואו יהיו מחשבות חיוביות שלא מפעילות אצלכם את מנגנוני הלחץ.

 

  • פגשו חברים ואנשים קרובים – קרבה חברתית וחיבור עם אנשים זו תרופה מצוינת לכל בעיה שהיא בנפש. שיחה עם חבר קרוב או עם בן משפחה בהחלט תסיח את הדעת ממחשבות שליליות של לחץ, ואם זה מישהו/י שאתם מרגישים אליהם קרוב במיוחד אז גם אפשר לשתף אותם בלחץ שאתם חווים. 

טכניקות מומלצות להתמודדות עם לחץ

יש לא מעט טכניקות מצוינות שיאפשרו לכם להתמודד עם רמות הלחץ. לא כל טכניקה מתאימה לכל אחד וחשוב לתת הזדמנות לכל שיטה, גם אם היא נראית לכם מוזרה או לא מתאימה, עד שבסוף תמצאו את הטכניקות שמתאימות לכם. הנה כמה טכניקות נהדרות:

  • נשימות –תרגול נשימות זו דרך נפלאה להתמודד עם לחץ. לוקח זמן לשלוט בזה, אבל כשמתמידים ומתרגלים אפשר להירגע בצורה נפלאה בעצמנו רק בעזרת הנשימות.

 

  • יוגה ומדיטציה – המשך ישיר של טכניקת הנשימות שהיא בעצמה סוג של פעולה מדיטטיבית. יש הרבה סוגים שונים, אפשר לתרגל לבד באינטרנט או להירשם לקבוצה – כל מה שמרגיש לכם נכון וטוב עבורכם.

 

  • מתרחקים ממקור הלחץ – לא מדובר על הדחקה, אלא על בחירה מודעת לקחת את עצמנו למקומות אחרים. אם צפייה בחדשות היא זו שמעוררת את הלחץ, מחליטים באופן מודע לראות פחות חדשות. אם הלחץ נובע משיחות עם אנשים מסוימים, מחליטים במודע להימנע מהשיחות הללו וכמובן שאם יש אנשים שהנוכחות שלהם לא נכונה עבורכם, אז לא חייבים לשמור על קשרים הדוקים איתם (עם זאת צריך לשכוח שקשר אנושי הוא חשוב מאין כמוהו כשמדובר בהתמודדות עם קושי נפשי וחשוב לשמור ולחזק את הקשרים עם האנשים הקרובים אלינו).

איך להתמודד עם לחץ כאשר חולים בקורונה?

עוד לפני שצריך להתמודד עם הלחץ, צריך להתמודד עם המחלה. כיום התסמינים כבר מוכרים, ויש דרכי טיפול ידועות שאותן כדאי לקבל באופן מדויק מרופא.

לאחר קבלת ההוראות אפשר לחשוב על תכנון הבידוד כך שיהיה לכם מה לעשות בכל זמן, ותדעו מה לעשות אם אתם חווים מצוקה רפואית. מעבר לכך, אפשר להכניס בחיוג מקוצר את גורמי הרפואה, לבקש מאנשים קרובים להיות זמינים לשיחות, לגלות ערנות וכמובן ניתן להיעזר בתרופות במרשם הרופא ובאמצעים טבעיים להקלה על המחלה ועל הנפש. תרגול של טכניקות להרגעה בזמן אמת הוא מומלץ במיוחד ובהחלט עשוי להוריד את מפלס הלחץ באופן משמעותי.

התמודדות עם לחץ בדיקת קורונה

עוד מקור משמעותי ביותר ללחץ בתקופה הזו היא נושא הבדיקות. על אף שבמהותן בדיקות הקורונה אינן פולשניות או מסוכנות, הן עשויות לגרום לאי נוחות רגעית ובטח עשויות לערער מי שכבר סובל מלחץ בעקבות הזמנים המשונים. זכרו כי מדובר בבדיקה קצרה ומהירה, ודרך ההתמודדות הטובה ביותר היא ללכת עם אדם קרוב שילווה אתכם ויהיה לצדכם, מה שבהחלט עשוי להקל.

כדי ללכת על בטוח אנו ממליצים לעשות את בדיקות הקורונה במעבדות המובילות ובטוחות. אנו בחברת AIDG מציעים בדיקות מסוגים שונים בפריסה רחבה בכל רחבי הארץ, באופן בטוח, מבוקר ומסודר. הבדיקות נעשות במקומות נעימים ומסודרים על ידי דוגמים מקצועיים ומנוסים, עם גישה מצוינת למטופלים ובפרט למי שקצת לחוץ מהבדיקה. את התוצאות תקבלו תוך זמן קצר למייל ולטלפון הנייד. אפשר לבחור בין בדיקות PCR לבדיקות אנטיגן מהירות, והליך הבדיקה הוא זהה בשתיהן. בכל מקרה, זכרו – מדובר בבדיקה קצרה ולא מפחידה.

התמודדות עם לחץ קורונה לפני טיסה לחול

עוד דבר שחשוב לדבר עליו הוא התמודדות עם לחץ קורונה לפני טיסה לחו״ל. מצד אחד, החשש מפני מצב הקורונה והתחלואה במדינת היעד, מצד שני החשש מפני הבדיקות השונות שחייבים לעשות ביציאה מהארץ ובכניסה חזרה, ומעל כל זה גם ההתרגשות והלחץ של הנסיעה. על כן חשוב לדעת איך להתמודד גם כאן. 

הדבר הראשון שכדאי לעשות הוא לתכנן את כל הטיסה שלכם מתוך ידיעה שאתם עשויים לסבול מלחץ. כדאי לסגור את כל בדיקות הקורונה לפני טיסה שיש לבצע מראש, להזמין אותן באינטרנט ולהבין באיזה אופן תקבלו את התוצאות. מכאן, חשוב לבדוק היטב את התנאים ומצב המגפה במדינת היעד. ברוב המדינות תוכלו לראות תמונה די טובה וחיובית כך שאין מה להילחץ. במטוס כולם מחויבים בעטיית מסיכה (כל עוד לא צוין אחרת ע”י משרד הבריאות או דווח בכלי התקשורת) כך שגם בעניין הזה אפשר להיות רגועים. שווה בהחלט לטוס עם אנשים קרובים, ואם תתכוננו מראש אפשר בהחלט לצלוח את המשימה בצורה טובה וללא לחץ מיותר. 

בשורה התחתונה, אם נרצה או לא – עידן הקורונה הביא איתו לא מעט לחץ לחיים של כולנו. יש מי שחיים עם הלחץ ברמות מסוימות, אבל עדיף לנהל אותו ולשים אותו מאחורינו, וזה לחלוטין אפשרי. במקרים קיצוניים של לחץ וחרדה משמעותיים, יש לפנות לאנשי מקצוע. אם תלמדו לסגל טכניקות נכונות ודפוסי מחשבה שונים, גם התקופה הלא נעימה הזאת והלחץ שלה יכולים להפוך לנחלת העבר. רק בריאות!